× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Vo štvrtom zápase chceme ukončiť sériu, vraví strelec gólu Fafrák


15.03.2021

V Humennom patrila nedeľa tretiemu štvrťfinálovému duelu play-off. Hostia z Martina pricestovali na východ republiky s náskokom dvoch nedávnych víťazstiev. Pri Vihorlate však v aktuálnom ročníku ešte nezvíťazili a obe strany mali o motiváciu postarané. Domáci šli do merania síl s túžbou znížiť stav série, hostia s chuťou prelomiť tohtosezónnu kliatbu humenského ľadu.

 

Už od úvodného hvizdu bolo z hráčov cítiť veľké odhodlanie, duel mal slušné tempo a potrebný náboj. Prvé minúty patrili v tomto smere namotivovaným domácim a rovnako to videl aj martinský gólman. „Úvod bol z našej strany opatrný. Humenné má lepšie vstupy do zápasov, neskôr sa však hra vyrovnala,“ ponúkol svoj pohľad na otváracie momenty Bernát. Podobný pocit mal aj člen prvého útoku hostí Fafrák. „Myslím si že Humenné cíti tlak, oni sú totiž tí, ktorí teraz musia hrať. Začali veľmi dobre a my sme nezachytili úvod stretnutia,“ v krátkosti zhrnul začiatok duelu. Mužstvá si plne uvedomovali dôležitosť stretnutia a odzrkadlilo sa to v ich hernom nasadení. Žiaden zo súbojov neostal vypustený, protihráči si nič nedarovali a prenieslo sa to do počtu vylúčení, ktorých bolo v prvom dejstve sedem. Presilovky plynúce z trestov však nevyužila ani jedna zo strán a po dvadsiatich minútach sa šlo do šatní za bezgólového stavu.

 

Prostredná perióda sa niesla v znamení súbojov a emócií. Piata minúta tejto časti na tom bola rovnako a v jej závere sa v útočnom pásme hostí odohrala nepríjemná situácia, po ktorej Martinčanom nebolo všetko jedno, pretože z nej nešťastne vyviazol František Poliaček. Ten bol protivníkom neželane narazený na mantinel v rohu klziska a duel preňho týmto stretom skončil. Mrzelo to aj jeho kolegu z útoku Fafráka, ktorý dúfa v skorý návrat spoluhráča. „Bola by to veľká strata pre celý tím. Fero je náš najlepší strelec,“ vyjadril sa mladý útočník. Rozhodcovia to ako faul neposúdili a po menšej prestávke naplnenej emóciami sa v hre pokračovalo. O všetkom dôležitom rozhodli Martinčania v polovici duelu, keď sa v rozpätí niečo vyše minúty gólovo presadili hneď dvakrát. Bol pre nich impulzom aj nepríjemný zákrok na ich najlepšieho strelca? „Určite áno, je to play-off a tu sa už musí každý zaprieť. Chlapcov tieto momenty ešte viac nakopli,“ skonštatoval strážca martinskej svätyne. Nastolený trend dohrávania osobných stretov bol k videniu aj v ďalších chvíľach druhej tretiny, ktorá ponúkla opäť sedem dvojminútových trestov a znova o jeden viac na strane domácich. Skóre sa však nemenilo a po súbojmi nabitej dvadsaťminútovke boli bližšie k cennému víťazstvu hokejisti od rieky Turiec.

 

V záverečnom dejstve sa obraz hry trochu upokojil, no stretnutie naďalej spĺňalo kvality a tempo hodné štvrťfinále. Martinčanom sa s dvojgólovým náskokom hralo pohodlnejšie a na začiatku tretej časti sa mohlo zdať, že dokráčajú za podstatnou výhrou v sérii s Humenným. O slovo sa však prihlásili hostitelia a osem minút pred koncom znížili na 1:2. Zápas mal znova zaujímavú zápletku, odhodlanie domáceho celku bolo veľké a posledných desať minút svojho súpera výrazne zatlačil. „Myslím si, že v prvej polovici tretej tretiny sme duel kontrolovali a súpera sme okrem rýchleho gólu do ničoho nepúšťali. Potom sme si to začali komplikovať zbytočnými stratami pukov a vylúčeniami, ktorými sme domácim dávali nádej na návrat do duelu,“ ponúkol dôvody tlaku súpera brankár Bernát. Kým domáci si už na priestupky proti pravidlám dávali pozor, hosťujúci káder ich zbieral v najmenej vhodných momentoch pred záverom duelu. V posledných chvíľach mali Humenčania k dispozícii početnú výhodu o dvoch hráčov s následným odvolaním vlastného brankára. Snaha sa im uprieť nedá, no Turčania na čele s hrdinom Bernátom ústali obrovský nápor, zmarili všetky domáce pokusy o vyrovnanie a pripísali si možno zlomové víťazstvo. „V závere som mal pár dôležitých zákrokov a v neprehľadných situáciách my pomohli spoluhráči. Priklonilo sa k nám aj šťastie a nakoniec sme to zvládli,“ uznal zásluhy tímu dvadsaťtriročný gólman, ktorý sa následne vyjadril aj k brankárskej situácii v Martine a k príchodu Filipa Krasanovského. „Filip mi vytvára pohodu. Spoločne s Christiánom Pavlasom sme veľmi dobrá trojica. Prirodzene, je medzi nami aj konkurenčný boj o miesto, no to nám pomáha podávať lepšie výkony,“ pozitívne zhodnotil svojich kolegov. Okrem posledného muža defenzívy boli základnými kameňmi úspechu aj strelci gólov Adam Paulíny a Miloš Fafrák, pre ktorého to bol už šiesty kanadský bod vo vyraďovacích bojoch. „Som rád, že bodujem a padá mi to tam, no teším sa hlavne z úspechov tímu. Dnes to bolo vybojované víťazstvo a mám z neho radosť. Do štvrtého zápasu ideme s cieľom ukončiť túto sériu. Chceli by sme dať dva-tri rýchle góly a protivníka zlomiť,“ neskrýval potešenie a vyslovil túžbu tímu.

 

Výsledok tretieho zápasu mal trpkú príchuť pre Humenné, ktoré aj napriek veľkej snahe prehráva v sérii už o tri zápasy a pred druhým duelom na svojom ľade má „nôž na krku“. Sklamanie netajil ani útočník Dominik Šimčák. „Ťažko hľadať slová po takomto zápase. V play-off sa s jedným streleným gólom nevyhráva. Na každý gól sa natrápime, za deväť tretín sme strelili iba dva. Dôraz pred bránkou a následná koncovka sú žalostné. Potrebujeme sa vyspať, zajtra do toho dáme všetko.“ zhodnotil doterajší priebeh, no jedným dychom vyjadril tímovú nezlomnosť.

 

autor: Martin Lehotský | grafik: Marián Kubík

 

PODOBNÉ ČLÁNKY